Bli selvstendig artist Del 2 - Start din egen virksomhet


Som nevnt tidligere i bloggen startet jeg min egen bedrift i fjor. Det er i tre måter å bli selvstendig og starte en bedrift på.
1. Du kan starte et AS, det koster 5000 kr å opprette, men du må ha en egenkapital på 100 000 kr og det er revisjonsplikt.

2. Du kan starte et NUF, det er en utenlandskform for AS, men uten at det er et AS. Du registrerer f.eks. bedriften i England, men betaler skatten i landet du bor. Det koster kun 3000 kroner å opprette, ingen revisjonsplikt og har mange fordeler som et AS.

3. Du kan bli et enkeltpersonsforetak (ENK). Det er gratis, men har du mer en 5 ansatte må du itillegg registrere deg i foretaksregisteret. Du står personlig ansvarlig for alt. Så pass på å gjøre alt av skatt og moms helt riktig.

Må du starte egen virksomhet hvis du skal være en selvstendig artist? I første omgang nei, men hvis du skal utgi musikk selv, stå disponibel som live artist og performer vil det etterhvert være nødvendig, med mindre du blir ansatt i en bedrift eller i et plateselskap. Skal musikk bare være en hobby, trenger du ikke å tenke på dette her.

LES OGSÅ DEL 1 - HVORDAN LAGE EGET MUSIKKSTUDIO HER>>>

Hva skal du velge?
AS og NUF er det man kan anbefale. Hvis det skulle gå konkurs vil du ikke personlig sitte med all gjelden, slik man gjør i et enkeltmannsforetak. Det er mange sider på nett som går nærmere inn på hver av mulighetene.

Jeg i første omgang valgte enkeltpersonsforetak, nettopp fordi jeg visste jeg ikke kom til å tjene mye, hvis overhodet noe med det første. Jeg har vært i dialog med skattevesenet og passer på å ikke gjøre noe galt. Uvitenhet kan koste seg.

Hvorfor valgte jeg dette?
Fordi jeg ville at Versailles Entertainment skulle være en reell bedrift, med organisasjonsnummer og det hele. Jeg ville ikke gjøre noe sort arbeid, hvis jeg skulle opptre eller tjene penger på musikken. Jeg har fra dag en hatt et ønske om å sende faktura til kundene og gjøre alt profesjonelt, på tross av at jeg gjør alt selv.

Fordelen var at da jeg ble en bedrift fikk jeg plutselig mange hendvendelser for å synge på diverse private arrangementer, spesielt til bryllup. Jeg kunne dessverre ikke takke ja til noe av siden jeg skulle flytte. Men det åpnet virkelig dører og besøkstallet på hjemmesiden økte med flere hundre i måneden.

Nå er jeg heldig og tar studier som passer med dette, jeg studerer ledelse av organisasjon og bedrifter, og har dermed fag som Arbeidsrett (fordypning i De norske lover) etc. Men jeg følte at jeg hadde styr på dette før jeg begynte med disse studiene. Jeg har etterhvert som det er mer gang i bedriften planer om å gå over til NUF, men i første omgang vil jeg bare få gang i maskineriet.

Uansett hva du velger, sett deg 100% inn i hvilke krav som stilles og innfri dem alle. Et godt tips er når du mottar lønn for et utført arbeide, ha to kontoer, en til deg som lønnmottaker, og en konto som er til skatt og moms. Lykke til.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More